Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, към момента не разполагаме с тях. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с надзветите партийни субсидии, съобщава "Фокус".

"Имаме, както знаете информацията към декември миналата година - 6 млн. лв., но ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания - 2 млн., старта на БСТВ - около 1,5 млн. лв., също толкова за средства за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година", допълни тя.

На въпрос дали БСП ще отиде на консултации за субсидиите, Нинова отговори: "Да, разбира се, това беше наша инициатива още преди десетина дни. Смятаме, че това е разумното. Да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим в две посоки. Да не допускаме частни интереси да си купуват партии, да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори. Трябваше да бъдат днес. Бяхме вчера поканени за днес, но сега на председателски съвет са се уточнили, че няма да има такива", коментира още Нинова.

Тя допълни, че колегите й от ГЕРБ ги няма. "Ние ще отидем с първоначалната си позиция". Тя изрази съжаление, че няма да падат ДДС за храните. "Ние внесохме предложение за намаляване на ДДС за храни и лекарства", припомни Нинова и обърна внимание, че тези мерки са добра европейска практика.

Лидерът на БСП подчерта, че ръководената от нея партия ще продължава да отстоява тази политика. "Ще продължаваме, може би за трети път го внасяме. Ще го аргументираме и в следващия бюджет за следващата година, когато отворим отново данъчните закони през октомври", посочи още Нинова.

 

Партиите трябва да върнат над 14 млн. лева до края на 2020 годинаГЕРБ дължи сума от 5 613 724,00 лв., която вече е погасена, БСП трябва да върне 4 299 690,00 лв.

Снимка: БГНЕС