БСП иска извънредно заседание на Народното събрание, което да се проведе в понеделник в 13:00 часа. От левицата днес внасят подписка за това. Новината съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Определяме следния дневен ред. Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава правителството на Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в НС във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19", заяви Нинова, цитирана от Нова тв. „Второ, изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над журналисти и протестиращи граждани вчера", каза още Нинова.

Нинова изтъкна, че икономическите последствия от коронакризата са тежки.

„Искаме отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме прозрачност за харченето на всеки лев, предвидимост за икономиката и грижа за хората”, каза Нинова.

„Много зависи какво ще внесат като актуализация, за да кажем нашата позиция. Парите трябва да се решават в парламента”, каза още лидерът на БСП.  

„Трябва да се предвидят и пари за машинното гласуване”, допълни тя.

„Подкрепяме протестите. Не подкрепям нарушаването на обществения ред. Радвам се, че хората се освободиха от страховете си и излязоха свободно. Но нарушаване на обществения ред не подкрепям”, заяви Нинова.  

„Не сме правили консултации с другите партии за извънредното заседание. При внасяне на подписи, от която и да е група, председателят е длъжен да го направи в 7-дневен срок”, поясни Корнелия Нинова. „Имаме необходимите подписи, внасяне ги. Длъжни са да свикан заседанието”.