БСП се събира на пленум на "Позитано" 20, за да реши кой ще поведе листата на европейските избори на 26 май. Кандидатът на ръководството е Елена Йончева, но срещу нея ще се изправи бившият председател на БСП и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев.

Йончева събира симпатии в партията, заради острата си позиция срещу ГЕРБ, но зад Станишев има твърдо ядро. Неговите поддръжници са категорични, че лидерът на европейските социалисти трябва да поведе червените.

Ясно е, че Станишев се ползва с подкрепата на две от най-големите организации – Пловдивската и Софийската. Лидерите им Георги Гергов и Калоян Паргов твърдо работят за подкрепа за Станишев от пленума. Вероятно е и Варненската структура да застане зад бившия председател. Опозицията на Нинов също ще играе за Сергей Станишев.

По неофициална информация за неговото водачество ще лобират бившият председател на БСП Михаил Миков и приближените му. Така според запознати шансовете между двамата – Йончева и Станишев, изглеждат изравнени. Всеки лагер предрича победа на своя кандидат. Въпреки че Йончева не е член на партията, ръководството вярва, че ще мобилизира ядрото и ще привлече периферия. Кандидатурата й в Националния съвет ще събере подкрепата на всички поддръжници на Нинова, както и вероятно така наречения конформистки вот, воден от авторитета на председателя.

В самата партия обаче са силно притеснени за разцеплението, което ще предизвика сблъсъка за първото място в листата.

"Изобщо не трябваше да се стига дотук", коментират те. Според членове на пленума самото напрежение в момента ще доведе до негативен резултат за партията. В коридорите на "Позитано" упорито се прокрадва и тезата, че Корнелия Нинова е трябвало да се разбере със Станишев и да му предложи избираемо място.

Голямата цел на червените е да имат повече евродепутати от ГЕРБ. Реално обаче говорят за между 5 и 6 мандата като максимален резултат.

Справка за резултатите на червените на изборите показва, че най-много гласове са имали през 2009 година – над 476 000 гласа. През 2014 те са били над 424 00. Тежестта на един мандат е над 100 000 гласа, а точната цифра зависи от активността.

Червените обаче няма да наредят окончателно листата си днес, това ще стане на нов плинум в началото на април.

Единият вариант пред Нинова е да пусне готова листа за гласуване на Националния съвет. Вторият и за момента по-вероятен – кандидатите да се подредят с тайно гласуване между номинираните от низовите организации.