Седемнадесет съвета с ресори като министерствата в кабинета "Борисов 3" ще пишат алтернативи на управлението на ГЕРБ и предизборната платформа на БСП, която да стъпи на т.нар. Визия за България. Днес на "Позитано" 20 бяха избрани председателите на съветите, както и на две водещи комисии, предаде "Дневник".

Съветът по управление, включващ председателите на всички съвети, се ръководи от лидера Корнелия Нинова.

Янаки Стоилов ще оглавява комисията по идейно и програмно развитие на БСП и ще има ролята на зам.-председател на партията, а Анна Янева - комисията по партийна дейност.

Вътрешните работи поема Веселин Пенчев, а външните - Евгени Кирилов.

Седем депутати ще председателстват съвети - Крум Зарков (правосъдие), Таско Ерменков (енергетика), Георги Свиленски (транспорт), Димитър Данчев (икономика), Иван Ченчев (спорт), Атанас Костадинов (околна среда) и Георги Йорданов (здравеопазване). Депутатът Георги Гьоков и бившият социален министър Емилия Масларова си делят председателството на социалния съвет.

Журналистът Светлана Шеренкова поема съветът по медии, бившият депутат Милко Багдасаров - по образование, а зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров - по отбрана. Социалистът Орлин Виташки ще председателства съвета по финанси, Свилен Атанасов - по земеделие, Владимир Георгиев - по регионалното развитие и Емил Хумчев - по туризъм.

Предизборният щаб ще бъде председателстван от депутата Георги Свиленски, а негови заместници ще бъдат секретарят Вяра Емилова, зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров и депутатът Стоян Мирчев.

Националният съвет на БСП, в който влизат 185 души, реши, че може да заседава и онлайн, а мярката бе представена като продължение на модернизацията на партията. Така на практика няма да се забележи, ако има проблеми с кворума, смятат социалисти.