БСП ще иска повторно броене на бюлетините в Шумен, където червеният кандидат Венцислав Венков загуби със 77 гласа от Валентин Василев от ГЕРБ. От "Позитано" са готови да подкрепят и искането на Мая Манолова за касиране на вота в София. Това стана ясно от думите на соцлидера Корнелия Нинова, която доведе някои спечелилите кметове в страната на първата си пресконференция след балотажа.

"Промяната започна, беше трудна, но вече е необратима. Страхът от загубата накара управляващите да направят най-агресивната, най-очернящата и най-купена предизборна кампания. И въпреки това затвърдихме тенденцията в последните 3 години да повишаваме резултатите си на всички избори - ГЕРБ отстъпи от ключови, дългогодишни градове-крепости и ерозира в местната власт", каза Нинова.

"Изразявам дълбока признателност към труда и усилията на партията и нашите кандидати. Вие работихте в нечовешки условия в тази кампания. Срещу наш беше изправена цялата държавна машина. МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България. 

Ние изпълнихме задачата, която си бяхме поставили. 35 общини - на първи тур, на втори тур печелим 26 балотажа. Общо - 61 кмета, от които на четири областни града. В София печелим два района - "Изгрев" и "Младост", подчерта лидерът на БСП.

Тя се похвали също, че БСП е удвоила резултата си в София и ще има 15 общински съветници и двама районни кметове, прибавяйки независимият победител в "Младост" арх. Стефан Стефанов към първия в "Изгрев" д-р Делян Георгиев.

 БСП затвърди тенденцията в последните три години да повишава резултатите си, обобщи лидерът на социалистите. И пожела "на добър час на Мая, каквото и да реши да прави".

 "Все по-трудно става да се проследява логическа нишка в разсъжденията на премиера, особено, когато започне да отрича сам себе си", каза Нинова. И посъветва премиера и лидер на ГЕРБ да не забравя откъде е тръгнал - той самият спечели София като независим кандидат, а в изборната нощ се изказа против тази политическа формула.

По повод искането на оставката й от Борислав Гуцанов заради резултатите от изборите във Варна и намесата на ръководството в процеса на номиниране на кандидатите, Нинова отговори: И в най-тежки кампании има хора с чувство за хумор.

Резултатът във Варна е добър в сравнение с 2015 г., имаме ръст на общинските съветници, участвахме в балотаж за райони, обясни тя.