БСП за България и ГЕРБ-СДС проведоха среща за държавния бюджет за 2023 г. Инициативата е на левицата. От БСП настояват да бъдат направени промени в закона за удължаване на държавния бюджет между двете четения. Целта е да се добавят повече социални разходи.

Левицата настояват да се увеличи минималната работна заплата до 850 лева или 50% от средната за страната. При възможност настояват да се сложи и таван на цените на тока, парното, газа и водата за битови потребители.

От своя страна ГЕРБ-СДС подкрепят действията на служебния кабинет да не внася нов бюджет а закон за удължаване на настоящия. Формация още веднъж затвърди вижданията си за по-консервативна бюджетна политика, при която разходите да са съобразени с приходите.

“Необходимо е да се води конструктивен диалог. Българският парламент е призван да взема решенията за българските граждани, благодарим за тона и за заявката че популизма ще го оставим настрани”, каза при откриването на срещата Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ.

Георги Гьоков също от БСП, пък представи публичните разходи за социална закрила. „България отделя едва 13,1% от БВП-то си за социална закрила, като средната стойност за ЕС е 21,9%. "Трябва да вземем мерки, за да не изключваме социалните политики като част от нашите приоритети", призова той.

Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че двете партии имат различни гледни точки за пенсионната реформа, както и, че трябва да има дефиниция за енергийно беден през 2024 г.