За е БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков по повод предложението да отпадне машинното гласуване на местните и парламентарните избори. Инициативата е подкрепена от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля.

"В демократичните държави изборните правила не се пипат, у нас на всеки избори променяме Изборния кодекс. Ние обаче не отговаряме на критериите за демократична правова държава. Управляващите всячески се опитват да опорочат машинното гласуване. Това е пореден епизод от "опраскване на Изборния кодекс". Решението ще бъде подкрепено от ДПС, Министерски съвет ще се покрие с аргумента, че това е работа на НС, а парламентът набързо ще приеме предложението", прогнозира Зарков.

До решението за отмяната се стигна, след като е разгледан анализ на ЦИК за машинното гласуване на евроизборите в 3000 избирателни секции. 77 стотинки струва вотът с хартиена бюлетина, докато с машина излиза близо 60 лева.

ГЕРБ предлагат да няма машинно гласуване на местни и парламентарни избориПодкрепени са от "Обединени патриоти" и "Воля"