„Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза в следствие на пандемията от COVID-19. Затова трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. и на Пакета за възстановяване, които са ключови инструменти за преодоляването на последиците както от всички държави членки, така и от европейската икономика като цяло“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който проведе видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Конфедерация Швейцария.

Българският премиер бе категоричен, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по Многогодишната финансова рамка и по Пакета за възстановяване възможно най-бързо, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на следващата година.

Постигането на климатична неутралност в ЕС до 2050 г., ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса и европейската перспектива на Западните Балкани също бяха във фокуса на видеоконферентната среща. „Именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни постави високо в дневния ред на ЕС европейското бъдеще на Западните Балкани“, каза още Борисов. По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни.