Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Двамата са разговаряли за проблемите с водоснабдяването в Бургас и премиерът категорично заяви, че там няма да има водна криза. 

Двамата категорично заявиха, че между тях няма конфликт.

"Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той ми докладва и за ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци. За съжаление през последните години сушата е проблем в цял свят. Въпреки тежките обстоятелства ние имаме план и го следваме. Осигурили сме необходимите средства за построяването на нови язовири, за рехабилитацията на ВиК мрежата. Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците", написа Борисов във фейсбук.

Премиерът посочи още, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда, допълниха от правителствената пресслужба.

В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.

Повод за тази среща бе изказване на Димитров от парламентарната трибуна, където пред депутатите заяви, че Бургас се приближава и след 6 месеца там ще бъде водна криза.

"От месец май в случай, че продължава да не вали град Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата по Нови Искър кал, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Защо? От месец януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвети по водите, всички са взели единодушни решения че в случай че трета година има суша и потреблението е в стандартните размери и обеми - град Бургас ще остане без вода за питейно-битово водоснабдяване", категоричен беше министърът.