Ситуацията на Балканите никога не е била толкова предвоенна. Това предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и си пожела след изборите да се положи изключителна воля за съставяне на правителство. Той призна, че е много притеснен от случващото се в съседните страни.

"Това са рисковете, а аз трябва да обяснявам кой уволнил Гарелов. Жълта работа без никакво значение за вас", отсече Борисов.

Вчера след като бе уволнен като медиен съветник на служебния премиер Гарелов обясни, че това е станало след sms от Борисов. Лидерът на ГЕРБ отрече това и днес.

"Видгнах ръце от тези хора. Нинова казва, че служебното правителство е на Борисов. То е на президента Радев, как ще е на ГЕРБ? Казва "Той е уволнил Гарелов"... Ако можех, щях да възстановя и главен секретар и други, но пред публиката излиза, че аз продължавам да ръководя държавата", каза още Борисов.

Той попита и каква работа е на служебен премиер да има медиен съветник, като работата на служебното правителство е само да организира изборите. Борисов сподели в подробности и тревогите си за Балканите, пише Dnes.bg.

Македония – разединена държава, в която не могат да направят правителство. Гърция - кредитен рейтинг "Боклук". Турция – също. "Там толкова се радикализираха всички, невиждани размери. Не съм виждал да се гонят дипломати, да се говори за фашизъм и то за ред държави в ЕС", каза лидерът на ГЕРБ.

Той даде да се разбере, че е притеснен от кризата в отношенията между Турция и държавите донори в ЕС, както и от заплахите на Анкара за мигрантска война.

"Докъде ще есклари всичко това? А Турция е южният ни фланг в НАТО", каза още Борисов.

Той акцентира и на "мощното навлизане и ангажиране на турската държава у нас в лицето на техните дипломати с партия ДОСТ".

"България е изправена пред възможността в парламента да има две партии – ДПС и ДОСТ. В Македония в момента, в който се появиха, се постави въпросът за албанския език", каза Борисов.

Той призова България да се държи здраво за Европа, за Европейския съюз, за спазване на правилата.

"Имаме прецеднт Косово и Крим. Ако се обособи една общност и сложи едно знаме в Кърджали, как ще се развият нещата там?", попита Борисов и допълни:

"Няма ли правителство, ще има силна политическа криза и ще станем като останалите държави. Досега бяхме като оазисче".
*Купуването и продаването на гласове е престъпление!