Бойко Борисов ще участва във видеоконферентно заседание на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по въпросите на COVID-19, което ще се проведе днес.

Във фокуса на разговора между лидерите ще е необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията, както и обмяната на опит и информация за най-добрите практики срещу новия вирус. Акцент ще бъде поставен върху тестването и проследяването, както и върху ваксините.

В рамките на неформалната видеоконференция премиерът Борисов и другите държавни и правителствените ръководители ще обсъдят как да може да бъде постигнат общ напредък по въпроса за бързите тестове. По-конкретно това означава проучване на общ подход за тяхното внедряване и използване, потенциално обмисляне на общи прагове за ефективност, както и по-добър мониторинг и контрол след като тестовете бъдат приложени.

Очаква се лидерите да доразвият общия подход към ваксините, което включва потенциална работа по критериите за разпределение между държавите членки, общ списък с приоритетни групи за получаване на ваксини и предотвратяване на логистични забавяния. В дневния ред е и дискутирането на възможностите за улесняване на взаимопомощта между държавите членки на ЕС.

Видеоконференцията се провежда в контекста на заключенията от състоялото се на 15 и 16 октомври т.г. редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел. Тогава лидерите направиха оценка на епидемичната обстановка, която е безпрецедентна и предизвиква много сериозна загриженост. Бе приветстван още постигнатият до момента напредък по цялостната координация на равнище ЕС срещу COVID-19, включително препоръката за координиран подход към ограничаване на свободното движение.