Ако Даниел Митов бъде назначен за министър, ГЕРБ ще носи отговорност за Външно министерство. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

На въпрос  кой носи политическата отговорност за служебния кабинет Борисов каза: Народното събрание - трите формации, които промениха Конституцията - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии в този блок да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентството към парламента. Нека бъдат любезни колегите, да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме. Призовавам ги, за да не ни се смеят хората, да бъдем на висотата на сътвореното. Трябва да има един отговорен парламент. Не можем да искаме от Нинова, Йорданов или Костадинов да подкрепят едно такова служебно правителство".

Бойко Борисов заяви, че не обсъжда кадрови назначения в служебния кабинет и определи като съвпадение предложението за смяна външния министър, което стана часове след негово изказване пред привърженици на ГЕРБ.

"Въпросният разговор е на партийно събрание в Подуяне. Там симпатизантите и членовете на ГЕРБ бяха бесни от назначенията на служебното правителство. Въпросите бяха как ние позволяваме половината министри да са от ПП-ДБ. Като прибавите митниците и данъците, ме попитаха колко хора са изчегъртани. Трябваше да им отговоря, че аз още от първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначенията, но така е преценил Главчев, така е направил".

Лидерът на ГЕРБ настоява доктрината на досегашното редовно правителство да бъде продължена.

"Затова казах, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да не кажа, че ген. Запрянов е водещ наш експерт".