Специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин ще има на 8 януари премиерът Бойко Борисов. Разговорът ще е в Истанбул и ще е посветен на газовите доставки за България през газопровода “Турски поток” и строежа на българското отклонение от него, наречено “Балкански поток”.

 Българският министър-председател е поканен за откриването на “Турски поток” от президента Ердоган. Поканата от президента на Турция до Борисов е пристигнала на 29 декември 2019 г., съобщава  “24 часа”.

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”. Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото “Балкански поток” реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”

България бе избрана за продължението на “Турски поток” през юни 2018 г. Тогава новината бе съобщена от руския президент Владимир Путин при посещението на българския министърпредседател в Москва. Путин специално подчерта пред Борисов, че България получава отклонението от “Турски поток” по настояване на Ердоган.

Алтернатива на “Балкански поток” бе продължение на турския газопровод през Гърция и под Адриатическо море към Италия. В края на миналата година руският президент напомни, че не се е отказал от този вариант, и заплаши с построяването му, защото България бавела изграждането на “Балкански поток”. Газопроводът “Турски поток” бе замислен като алтернативен маршрут, по който Русия да заобиколи Украйна, след като през 2014 г. след посещение на американски сенатори тогавашният български министър-председател Пламен Орешарски обяви, че се замразява строежът на газопровода “Южен поток”. Месеци по-късно Путин пък окончателно се отказа от този проект за сметка на “Турски поток”.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Неговият ресор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред темите ще са и проектите за нови газопроводи и хъба “Балкан”, обясниха дипломатически източници.