Американската оферта за изтребителите Ф-16, които иска да закупи България е за 2,2 млрд. лв., разкри премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.  

Предложението на САЩ бе предадено на военното министерство в понеделник. Тогава обаче не бе обявена цена. Две седмици по-рано пък Конгресът на САЩ одобри продажбата на изтребители и въоръжение на България за максималната цена от 1,6 млрд. долара, което е равно на 2,9 млрд. лв.

Първоначално България планираше да плати за осем нови изтребителя 1,8 млрд. лв. с ДДС. След като военните избраха да купят чисто нови изтребители Ф-16, блок 70 ограничението на цената бе премахнато от Народното събрание. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пък обяви преди дни, че България не може да плати повече от 2 млрд.лв.

По три-четири разговора имам на ден с различни европейски лидери, относно избора на нов председател на Европейската комисия, каа премиерът по повод преговорите за шефските постове в ЕС. „От това, което виждам едва ли ще постигнем договорка днес“, добави той.

„ГЕРБ има решение, понеже ЕНП спечели изборите и ще има най-много места в Европейския парламент. Ще подкрепим Манфред Вебер“, каза Борисов. Той разкри, че името на Кристалина Георгиева също се спряга сред претендентите за поста.

Освен председател на ЕП предстои избор на още четири важни поста, припомни премиерът – външен министър на ЕС, председател на ЕЦБ, председател на Европарламента и на Съвета на ЕС.

"Тези консултации вървят по всичките позиции, за да може накрая тези, които бъдат предложени, да бъдат избрани. Действително е сложно. Знам трите имена, които ще предложи Туск, но е глупаво да се каже на този етап", добави Борисов.

Попитан от медиите кой ще бъде българският еврокомисар, премиерът Борисов отговори, че не вижда защо някой друг трябва да заема мястото на Мария Габриел. „Тя е прекрасен комисар. Изкара най-добър резултат на изборите“, изтъкна министър-председателят и изрази мнение, че страната ни има модерен и хубав ресор в настоящия състав на Европейската комисия.

  „И аз нямам доверие на приближените си. Аз се разделих с най-близкия си. Семейство нямам, за съжаление. Семейство ми беше Цветанов, по 5 пъти на ден разговаряхме по всякакви теми. Липсва ми, но се разделихме“. С това признание пък лидерът на ГЕРБ коментира ситуацията в партията, както и отстраняването на Цветан Цветанов от всички постове в партията.

Премиерът засегна и дебата за партийните субсидии, които по продложение на ГЕРБ ще бъдат намалени от 11 на 1 лев.
„Не разбирам защо този дебат продължава. Преди две години цялата предизборна кампания на президента Радев премина на фона на референдума за 1 лев субсидия на глас за партиите. Поех ангажимент и внесохме предложение за 1 лев. Тогава никой не говореше, че това застрашава демокрацията“, обясни Борисов.

„Не приехме предложението на ДПС за 0 лева субсидия, защото два и половина милиона български граждани гласуваха за един лев. Кой каквото и да казва, това не са малко хора“, разясни още лидерът на ГЕРБ.

„Преди дни Корнелия Нинова призова бизнесмените да затворят портфейлите си. В това изречение има данни за няколко престъпления“, заяви той по адрес на опозицията.