Премиерът Бойко Борисов отрече обвиненията на руския президент Владимир Путин, че България нарочно бави полагането на тръбите от "Турски поток" на наша територия. 

"Информацията му е стара! Добре дошъл е, като дойде, ще види. Ние имаме над 140-150 км, които сме изкопали и се полагат тръби. Средно по 5 км на ден строим. Как ще го бавим! 

Забавихме се по простата причина, че изпълнявахме препоръките на ЕС, ние не сме Сърбия или Турция. Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз", заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов. Според него руският президент е нервен и заради безкомпромисните действия на България спрямо шпионите на Москва.

"С 1 млрд. по-евтини са километрите, които строим, от "Южен поток". Нищо не бавим умишлено, нали преди няколко седмици бяхме на 140-150-ия км със сръбския енергиен министър и представители на Саудитска Арабия", заяви Борисов. И напомни, че е готова връзката с Турция с всичките нови компресорни станции. 

"Да сте чули Брюксел? Да сте чули Вашинготн? Всички ни казват "Браво", каза още премиерът.

По повод решението на властите в САЩ да пратят у нас емисар, който да следи за корупцията по високите етажи, Борисов обясни, че това е станало по негово настояване по време на срещата му с американския президент Доналд Тръмп. 

Така премиерът искал да отговори на всички обвинения, че у нас се прикрива корупция. Борисов се възмути, че олигарси са си направили медии и сега при всяко разследване срещу тях надигат глас, че са издатели и има натиск ърху свободата на словото.

"Като напусна премиерския пост, ще си направя сайт или телевизийка и тогава ще бъда най-добър разследващ журналист, заради което никой не трябва да ме закача", пошегува се Борисов.

Той защити избора на Иван Гешев за главен прокурор като обясни,  че няма по-подходящ от него за поста.

"Няма по-добри, има по-мързеливи", настоя Борисов. После похвали Гешев, че е с много по-оперативно мислене и ще работи много добре с МВР. 

Премиерът обаче съобщи и новината, че кабинетът ще предложи промяна в правосъдната система, която предвижда независим прокурор да може да разследва главния прокурор.

Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които трябва да бъдат обявени в четвъртък или в петък, но с чернова от които Борисов разполагал.

"Излязат ли препоръките, моментално събирам правителството и го приемаме. Ако трябва в събота и неделя още", увери ще премиерът, който смята, че по този начин ще се сложи край на твърденията за неограничената власт на обвинител №1.