Специализирано звено, съставено от прокурори, специалисти и служители от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ще контролира сектор "Енергетика", обяви премиерът Бойко Борисов.

Министър -председателят заяви, че щял да се срещне с представители на Българския енергиен холдинг. "Защото пак има място, където може да ни се изплъзват и да лъжат. Това е между ВЕИ и ЕРП-тата. Там няма никакъв контрол. Ще им направя едно звено с прокурори със специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите, защото там надписват, пишат", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

 Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените. "Защо не се вдигнаха тези всичките хора, когато взеха един милиард кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Къде бяха тези всичките бизнесмени?”, попита премиерът Борисов. „Ще платим тъпотата да правим експеримента Орешарски, ще я платим, ще платиме, че Стойнев е бил министър”, коментира още Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че се работи денонощно, че има направен добър модел и поне хората няма да плащат за момента. „Милиарди от оперативните програми влизат в бизнеса”, категоричен бе премиерът Борисов. 

„Ще устискаме две-три години докат не си нормализираме и енергетиката – 25 години грабене не мога да го приема”, каза още Борисов. 

Той заяви, че са били предприети всички мерки, за да остане цената на тока за битовите потребители същата. Той уточни, че Комисията за енергийно и водно регулиране е изцяло независима организация от деветима членове, избрани от парламента по негово предложение, за да няма никакво съмнение в методиката. "ГЕРБ има двама души вътре, всички други са от други партии", добави той.

TrafficNews.bg