ГЕРБ не се отказва да свали субсидията за партиите от 11 на 1 лев, но ще се съобрази с претенциите на коалиционните си партньори от Обединени патриоти и ще обсъди с тях казуса в началото на следващата седмица. 

Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов от Брюксел, където евролидерите преговарят за най-важните постове в ЕС. Извялението му дойде след суматохата в парламента, когато стана ясно, че предложението за намаляване на субсидията е отпаднало от дневния ред.

"Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица. Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещат с коалиционните ни партньори, както и с Воля, ДПС и да кажат за нашето становище, което е съобразено с референдума и с 2,5 млн. души.

Сутринта се чух с Валери, Волен и Каракачанов. Вторник в 9 часа ще се съберем за национален съвет и ще ги изговорим тези неща. Правилно реагираха от "Обединени патриоти". Твърдо ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията", обясни Борисов.

Той реагира и на твърденията на червени депутати, че отлагането на промяната е фиаско за ГЕРБ. 

"Те от БСП винаги са победители. 2 години си траеха и не смееха да се обадят да не ги изяде Слави Трифонов. Не смеят да му кажат името, докато още има предаване. В края на краищата затова толкова години съм премиер, защото те са винаги победители. Винаги са отгоре, на думи разбира се. Те не могат да си решат върпоса дали ли са, не са ли дали оставки. Не им прави чест да се изкарват победители, разликата на изборите беше почти 10%", напомни премиерът.

"Всички партии имат предложения да се намаляват и таксите в детските градини, и ДДС. По-малко са предложенията как да съберем повече пари в държавата. "Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода и сега, в последните години как е", заяви Борисов по повод исканията на ДПС.

Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ. "В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори, и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", каза премиерът след като по-рано съобщи, че офертата на САЩ е за 2,2 млрд. лева.

Във връзка с преговорите за следващия председател на ЕК Борисов заяви: "Факт е, че никой от 3-мата водещи кандидати не получава мнозинство. Моето мнение е, че партията победила на евроизборите трябва да излъчи председател на ЕК."

Първа сила на вота през май стана Европейската народна партия, но нейният фаворит Манфред Вебер бе бламиран от социалистите и либералите. 

 Премиерът отбеляза, че държавните и правителствените ръководители предстои да се съберат отново в края на месеца. „На тото не трябва да играем, несериозно е“, каза още Борисов.