Четвъртък като Разпети петък се очертава за първите хора в ГЕРБ. Ръководството на партията, избраните кметове и общинските ръководители ще се съберат на Национална среща на 7 ноември, за да направят анализ на изборните резултати и отчет на политическата дейност. Форумът е свикан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Изпълнителната комисия, съобщи административният секретар Цветомир Паунов.

Веднага след балотажа Борисов заяви, че там, където партията е показала лоши резултати, ще има промени. Той обеща и да продължи прочистването след "Апартаментгейт", което обещава още рокади. С оглед представянето на приключилите избори най-тежко в четвъртък ще бъде за местните ръководства на ГЕРБ в Русе, Плевен, Ямбол, Добрич и Перник.

Паунов не коментира какво се очаква да се случи в четвъртък, но обясни, че от гледна точка на ГЕРБ кампанията за местния вот е била позитивна, както са обещали в началото й. 

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също присъства, обаче беше по-конкретен- "Там, където резултатите не са каквито сме очаквали, ще бъдат взети мерки. За тези резултати някой носи отговорност. Или не са поддържали адекватна връзка с гражданите, или не са свършили достатъчно. При всички случаи мерки ще има. Тези избори стана норма парламентарно представени партии да се крият зад инициативни комитети. Много удобно. Това не позволява следване на ясна линия на политическата отговорност", рзясни вицепремиерът.

Той посъветва щаба на Мая Манолова да се обърне към съда, ако наистина има намерение да касира изборния резултат. Според него МВР и прокуратурата работят по сигнали за купуване на гласове, но по-интересно било кой и откъде е взел парите. Изборите свършиха - няма нужда от повече пропаганда, време е за работа и анализи, каза още Дончев.

По думите му на този вот се е утвърдило като норма парламентарно представени политически сили да се крият зад инициативни комитети.

От софийската структура на ГЕРБ подчертаха, че в столицата купеният вот не може да обръща резултат. За ромския вот цитираха данни от протоколи на ЦИК, според които Мая Манолова е удвоила резултата си на балотажа в кварталите "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци".

Абсурдно е и твърдението на инициативния й комитет за социологическа завера в изборния ден по отношение на резултатите от балотажа, увери досегашният шеф на СОС Елен Герджиков.

Паунов представи и резултатите на ГЕРБ в страната, като посочи, че общинските им съветници и кметове на общини са се увеличили. "През 2015 г. ГЕРБ имаше 130 кмета на общини, от тях 22 бяха кметове на областни центрове, 2019 г. - ГЕРБ увеличава кметовете си на общини с 10 и вече са 140 кмета, от тях 17 са на областни градове. По отношение на електоралния вот и представителството в общинските съвети - в 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила. Увеличаваме общинските си съветници с 80 в цялата страна. По отношение на кметовете на общини, да припомня, че в София ГЕРБ има 13 районни кмета, в Пловдив - печелим във всички 6 района и във Варна - във всичките 5 района", обобщи той.