Премиерът Бойко Борисов и американският посланик у нас Херо Мусатафа откриха първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

"За мен е чест да съм тук при откриването на тази стратегическа среща за диалог между САЩ и България. Дейвид Хейл нямаше възможност да дойде тази сутрин. Той имаше голямо желание да участва, но Помпейо го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимава със ситуацията в Ирак, коментитра посланикът на САЩ Херо Мустафа на конференцията

В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, както и върховенството на закона. Тези  теми бяха заложени и в споразумението за стратегическо партньорство, с което завърши посещението на Борисов в Белия дом през ноември.

"Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно.", заяви Борисов.

"Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", добави още премиерът. 

"Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно, както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети не е най мирното време. И Иран и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Радвам се, че щатите разбраха че можем да направим по-добро място за живеене гражданите на този регион и второ - да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. 

Днес премиерът ще присъства и на откриването на "Турски поток" заедно с Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Путин, Ердоган и Борисов откриват "Турски поток" днесЦеремонията ще бъде водена от турския президент