Кои са дерибеите в ГЕРБ и кои местни шефове ще трябва да сдадат постовете заради резултатите от изборите. Това се очаква да обяви партийният лидер Бойко Борисов днес на свиканата Национална среща в София на актива на ГЕРБ. В салона на кино "Люмиер" на Националния дворец на културата трябва да дойдат членовете на Изпълнителната комисия на партията, новоизбраните общински и районни кметове, областните и районните координатори в страната. 

Още в нощта на първия тур, а след това и на балотажа, Борисов заяви, че предстои да се направи анализ на представянето на партията на кметския вот, след което ще има промени. ГЕРБ загуби в Русе, Благоевград, Видин, Ямбол, Перник и Разград и свали от 22 на 17 областните центрове, в които управлява.

Макар да увеличи с 10 общинските кметове до 140 и да има най-много общински съветници в страната - 1807, управляващата партия загуби около 100 000 гласа в национален мащаб. 

"Там където резултатите не са каквито сме очаквали, ще бъдат взети мерки. За тези резултати някой носи отговорност. Или не са поддържали адекватна връзка с гражданите, или не са свършили достатъчно. При всички случаи мерки ще има", загатна какво се очаква днес вицепремиерът Томислав Дончев в понеделник.

Някои от виновниците за изборните неуспехи по места хвърлиха оставки още след обяваването на окончателните резултати.

След изненадващата загуба бившият вече кмет на Благоевград Атанас Камбитов напусна всички постове на партията. Клипът с неговия кючек с 50 лева на челото пред погледа на Цветан Цветанов беше сред конкретните примери, дадени от Борисов като причина хората да не гласуват за ГЕРБ. 

Още в понеделник бившият кмет на Сандански Кирил Котев също обяви, че напуска постовете, които заема в партията, и се отказва да бъде общински съветник.

Досегашният кмет на Банско Георги Икономов пък обяви, че няма да напуска ГЕРБ и няма да се отказва от мястото си в Общинския съвет. "Все пак това са едни избори. На много места са губили, а на нас в Банско ни е за пръв път да загубим избор", каза Икономов.  Днес ще стане ясно дали така мисли и ръководството на партията.

Ръководителите на общинските организации на ГЕРБ в Русе и във Ветово – Росен Даскалов и Андрей Райков, също подадоха оставки като председатели на структурите след изборната загуба в двете общини. Особено тежка беше тя в областния крайдунавски град, където Диана Иванова загуби кметския балотаж с над 12 000 гласа разлика от червения кандидат Пенчо Милков.

В отворено писмо до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, публикувано в сряда, учредители на партията в Пазарджик пък поискаха смяната на областния председател Найден Шопов. Причината е лошото представяне на изборите, след като партийният кандидат не стигна дори до балотаж.

Загубилата на балотаж в Перник досегашна кметица Вяра Церовска, която е и областен ръководител, е изявила желание да се оттегли, но засега е била разубедена от централата.

На днешната среща се очаква освен търсене на персонална отговорност Борисов да посочи и какви ще бъдат приоритетите на партията в оставащото време до парламентарните избори през 2021 година. 

Ще бъде обсъдена и идеята му да се въведе лимит от три мандата за кметовете на ГЕРБ, която той огласи в нощта след балотажа.