Премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на опозицията относно Бюджет 2021, заради това, че е твърде популистки и има за цел да се застрахова за предстоящите парламентари избори. 

"Уважаеми господа от опозицията, Вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората. Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България. Затова съм го правил. Сега трябва да запазим хората и икономиката", категорично заяви Борисов след онлайн заседанието на Министерски съвет. 

"Много хора разбраха, че с този Ковид, шега не бива, особено по-възрастните хора", заяви Борисов. 

Правителството продължава с подкрепата си за всички български граждани. С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. Гарантираме, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност. В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв.. Паралелно с това заделяме и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще осигурим допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания.
 
На днешното заседание на МС одобрихме и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС.

„За улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол. По него се лекуват хората, които са на домашно лечение. За тези, които не са се срещали с вируса, важат правилата за маските и дистанцията. Те работят и не трябва да им се пречи да работят. За тези, които COVID ни покоси, трябва да имаме 100% готовност за всеки, който се е влошил, да отиде и по лекарски медицински протокол да се погрижим за него. Трябва да се помисли как да отличим тези, които вече са преминали болестта. Те трябва да работят, но и трябва да ангажираме максимално личните лекари, които да следят медицинския протокол вкъщи“, заяви той.