Искам Ивица Дачич да ми се извини публично. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов във връзка с недипломатичните коментари на сръбския дипломат спрямо България и нашия премиер, предаде репортер на БГНЕС.

"Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава. С какво съм го оскърбил? И с какво моето поведение е неприемливо?", попита Борисов.

Той разкри, че Дачич се е извинил вчера, но не публично. "Четири пъти каза вчера "извинявай", но не иска да го каже пред медиите", заяви Борисов и призова сърбина: "Не е трудно да кажеш извинявай".

Припомняме, че бившият говорител на диктатора Слободан Милошевич и настоящ външен министър Ивица Дачич отправи срещу България остри реплики по повод на изявлението на българския премиер Бойко Борисов. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък нашият министър-председател беше заявил, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания относно Косово. Тази позиция е категорична – признаването и зачитането на суверенитета на най-млада балканска държава. Нещо повече признаването на независимостта на Косово е основно условие, ако Белград въобще иска да се присъедини към ЕС.

Изказването на премиера Борисов предизвика невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него "Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел".

На 8 юли, понеделник, и двете страни привикаха посланиците си за разговор във външните министерства. Българското МВнР заяви на сръбския посланик, че изказването на Дачич е неприемливо и вреди на добросъседските отношения.

От сръбското външно министерство обаче продължиха да настояват на своето. Те заявиха на извикания български дипломат следното: "Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост".

Позицията на българския премиер, която е изцяло в духа на политиката провеждана от Брюксел по Косово, беше приветствана от властите в Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на своя колега Борисов.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. Тя е призната до момента от над 100 държави по света, включително повечето страни-членки на ЕС и САЩ.

Борисов към сърбите: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл!Премиерът топи ледовете на среща с Ана Бърнабич в Сараево

Снимка: БГНЕС