Консултативният съвет по национална сигурност излезе с препоръки за кризата в Близкия изток. Срещата бе свикана вчера от президента Румен Радев и е на тема „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток”.

„Консултативният съвет по национална сигурност обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциали заплахи за България. Подчертано бе, че в съвременния глобализиран и взаимно свързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб/Консултативният съвет изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържането от употребата на сила”, заяви президентът Румен Радев.

Той обясни, че участниците в КСНС са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните в конфликта трябва да избягват действия, водещи към ескалация на напрежението и трябва да положат усилия за провеждане на диалог и намиране на решение по дипломатичен път.

Президентът обясни, че Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки: Да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива. Службите за сигурност да упражняват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси. МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на сражение. Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на сигурността на българските военнослужещи. При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

След заседанието премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че заплаха за сигурността на България има, както и за всички страни в света.

„Много беше лесно на Консултативния съвет, защо всички бяхме единодушни по докладите. Трябва да се търси дълготраен мир в региона”, каза премиерът.

„Общото ни мнение е, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и деескалация на напрежението”, потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента. Обсъдили сме ситуацията и с партньорските служби”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.