Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския посланик у нас Анатолий Макаров, което се прие като опит да се изгладят противоречията от последните дни. 

Вчера руският президент Владимир Путин заплаши, че "Турски поток" може и да заобиколи България, ако властите в София продължат да бавят строежа на газопровода. В отговор Борисов увери, че се полагат по 5 км тръби всеки ден и обясни, че забавянето е заради изисквания на Еврокомисията.

Преди това Москва изгони първия секретар в посолството ни като реципрочна мярка на обявения за персона нон грата служител на същата позиция в руската мисия в София, който беше уличен в шпионаж.

Засега единствената информация за разговора между Борисов и Макаров е от правителствената пресслужба. 

"В рамките на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения. Било е изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.

Премиерът Борисов е изтъкнал интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики", заявяват от пресцентъра на "Дондуков"1.

Според Борисов, както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика, пише още в съобщението.