Противодействието на тероризма, екстремизма и миграцията чрез международно и регионално сътрудничество, развитието на културния и фестивален туризъм, както и на информационните технологии и фармацевтиката обсъди българският премиер Бойко Борисов с йорданския крал Абдулла ІІ бен алХусейн и с йорданския си колега Омар Раззаз по време на еднодневното си посещение в неделя в Аман.

Борисов и Абдулла ІІ се договорили България да бъде домакин през 2020 г. на среща по процеса "Акаба", който е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход.

До момента такива форуми са проведени в Йордания, в Албания, където през 2018 г. се включи и Борисов, и в Нидерландия.

"Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност“ в регионален план и нейната балансирана международна политика“, заявил Борисов по време на срещата си с Абдулла ІІ.

"Високо ценим Вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а Вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света“, казал българският премиер, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания дали изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Техният потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания, съгласиха се Бойко Борисов и Абдулла II бин ал-Хусейн.

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, заяви преди това на срещата си с Раззаз Борисов.

Специален акцент в разговорите му е била темата за бежанците и мигрантския натиск, които се очаква да нараснат заради военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

"Сигурността и отбраната, противодействието на тероризма, екстремизмът, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития”, посочи премиерът, цитиран от правителствената пресслужба в неделя. Предлагайки домакинството си за Процеса "Акаба", Борисов припомня, че България е провела "прекрасно председателство на ЕС".

“Справи се прекрасно и с формата 17+1 с Китай. Мисля, че можем да се договорим София да домакинства и Процеса Акаба”, обясни той и допълни, че предстои държавата ни да събере страните от Берлинския процес.

Българският премиер каза още, че двете страни ще работят съвместно в сферата на образованието, иновациите, програмата “Еразъм +”, високите технологии и дигиталната инфраструктура. Според Борисов двете държави имат огромни възможности за развитие на религиозния туризъм, археологията, опазването на историческото и културното наследство.

За целта в присъствието на двамата премиери бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на туризма, който трябва да доведе до популяризиране на културния, фестивалния, селския, кулинарния и други видове туризъм, както и за развитието на туристическата инфраструктура.

"Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство“, заяви от своя страна министър-председателят на Йордания. Омар Раззаз отбеляза историческите търговски връзки между двете държави и ръста на българските туристи и Йордания и йорданските – в България.

Предстоящата сесия на смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете държави ще открие добра възможност за концентриране върху икономически проекти и нов ръст на стокообмена, смята още Борисов.

За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. долара, което е с 21 на сто повече спрямо година по-рано. Бойко Борисов е в Аман по покана на йорданския крал Абдулла II бин ал-Хусейн, с когото ще има среща по-късно през деня.

“На срещата с крал Абдула II ще разговаряме и за сигурността, киберсигурността и борбата с тероризма”, каза Борисов след разговора си с Раззаз. По думите му Йордания и кралят ѝ се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона.