Започна срещата на премиера Бойко Борисов в Брюксел с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

На въпрос дали ще има отлагане на влизането в чакалнята, Борисов отбеляза, че са вторите в съюза по малък външен дълг, има траен растеж на брутния вътрешен продукт, което показва финансовата стабилност на страната.

Българският парламента е гаранция за курса лев-евро. През юли, не през април, България и Хърватия ще бъдат разглеждани, отбеляза премиерът.

Той сподели, че не е спал от 30-40 часа и благодари за голямата чаша кафе, която е получил.

Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма как държава, приела еврото, да е станала по-слаба, посочи още Борисов.

Кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната ще бъде разглеждана през юли, а не през април, уточни Борисов.

„Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки“, добави той.

„Няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба. Еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар. Европа на първа скорост – затова работя без сън“, каза още Бойко Борисов.

„Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хора“, подчерта още Бойко Борисов.

Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната.

„България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП“, отбеляза още Валдис Домбровскис.