Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас.

Премиерът Борисов подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.

Борисов изтъкна, че Стратегическият диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари т.г. в София, представлява нова глава и по-високо ниво на партньорство в приоритетните области от взаимен интерес. Обсъдени бяха още ползите от научно-технологичното сътрудничество между двете държави, за което на 4 септември 2020 г. Министерският съвет одобри проект на споразумение между двете правителства в тази сфера.

Друг акцент в разговора бе българо-американското сътрудничество в сферата на отбраната. Премиерът Борисов изрази удовлетворение, че се работи активно по изпълнението на Пътната карта за военно сътрудничество между България и САЩ за периода 2020-2030 г., която той договори с американския президент Доналд Тръмп по време на посещението му във Вашингтон през ноември м. г. А министрите на отбраната на двете страни я подписаха преди броени дни.

„Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО“, подчерта Бойко Борисов пред Кларк Купър.

Министър-председателят добави, че реализацията на двустранното индустриално сътрудничество по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за държавата ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Премиерът Бойко Борисов подчерта по време на срещата, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а в плана на бюджета за догодина са следващите 100 милиона лева. Със средствата ще се изгради инфраструктура, която ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. „Целта ни е да създадем модерна инфраструктура във военните ни бази като лоялен съюзник в Алианса“, каза още Борисов.

Друг акцент в разговора на министър-председателя и помощник държавния секретар на САЩ бе усилената съвместна българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. „Подобни съвместни действия повишават способностите на нашите Военновъздушни сили, което е и в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса“, каза още Борисов.