„Нито една от стоките, които са подложени на санкции от САЩ към ЕС, не ни засягат.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет. Той посочи, че имаме много добри двустранни отношения със САЩ и дори днес от там се прибират главният прокурор и заместникът му.

 Считам, че следващия месец ще имаме добро развитие на двустранните отношения, добави Борисов.

Днес САЩ задействаха наказателни мита върху европейските стоки на стойност 7.5 млрд. долара. Вашингтон въвежда тарифите в отговор на европейските субсидии за Airbus, които бяха определени от Световната търговска организация (СТО) като незаконни.

Планът включва мита от 10% на самолети Airbus и 25% за селскостопански продукти като френско вино, италианско сирене и шотландско уиски.

Борисов коментира и липсата на консенсус между страните от ЕС за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.

„Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на двете държави”, каза той.

И допълни, че Скопие и Тирана винаги са имали българската подкрепа.

„Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал „не“, всеки казва „добре, но нека да се подготвят максимално добре“. Няколко месеца не са вечност“, обясни Борисов.

Той е посъветвал своя македонски колега Зоран Заев да не подава оставка заради липсата на решение на ЕС да се даде дата за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана.

Според Борисов Европейският съвет е на мнение, че би съществувала опасност, ако в някоя от двете страни има сили, които биха се върнали назад..

Премиерът коментира и приемането на новия бюджет на ЕС, който лидерите на блока трябва да обсъдят днес.

По думите му, някои от страните искат той да бъде минус 1% от БВП на всяка държава, други настояват да е 1,3%.

„Важно е да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността”, посочи премиерът.