Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира предложението на Делян Пеевски от ДПС – партийната субсидия да е 0 лева за глас.

"Аз не коментирам предложения. Ние имаме правителствено решение на Министерския съвет за един лев партийна субсидия", отсече министърт-председателят.

В отговор на въпрос дали намаляването на партийната субсидия на един лев е популизъм, Борисов отвърна: "Може две години след референдума за партийните субсидии да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички им беше лесно да говорят. Сега правителството взе решение, така че аз не коментирам колко да е. Ние сме взели решение на база на референдума от преди две години, и това решение е за един лев субсидия. Какво искат да правят другите партии, си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Има голяма разлика".

По рано днес, в парламента, Пеевски настоя, че един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите.

"Ще подкрепим тя да е 0 лева. За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", аргументира се той.

Според Пеевски ако бъде приет такъв модел на финансиране на партиите, това означава, че всички те ще станат собственост на олигарсите.

Снимка: БГНЕС