„Надали има някой да е помагал повече на Мая Манолова от мен.  Беше ясно от много отдавна, че ще  бъде кандидат за кмет. На вас не ви ли беше ясно?”, отговори Бойко Борисов на въпросите относно обявената кандидатура за кмет на София на омбудсмана. По време на съвместната пресконференция между ГЕРБ и СДС, Борисов заяви, че през целия й мандат са прекарани нейни закони, а стотици милиони са били дадени след тях.

„Тя идваше често и много пъти, не само при мен, но и при министрите.Единствената претенция към г-жа Манолова, е интервюто, където казва, че държавата я саботирала и репресирала. Няма как да те репресира държавата когато всичко, което искаш, се случва“, заяви Борисов.

„С Влади Горанов се скараха, не знам по какви причини. Когато разбрах, че са и взели колата от НСО, му се накарах“, каза премиерът.  

Премиерът отвърна шеговито и на твърденията, че той бил изпратил да следят Манолова, докато се фризира:

„Аз се подстригвам сам. И мога да ви го демонстрирам. За съжаление, прическата ми е толкова елементарна, че като се хвана с машинката, се оправям сам. Трябва само някой да ми обере врата“.  

Относно кандидатирала се за четвърти мандат като столичен кмет Йорданка Фандъкова лидерът на ГЕРБ заяви, че й е дал пълната свобода да изготви листата за общински съветници , защото тя е честен човек и всеки я познава като такъв.

Борисов заяви, че очаква кампанията между Фандъкова и Манолова да протече в коректен тон.

 „И двете са умни, отговорни, няма лошо да има такава битка за София. Хубаво е и БСП да участва в тази битка, защото иначе не е честно да се скрият зад Мая, която те изгониха, а ГЕРБ я подкрепи“, добави Борисов. 

„Когато ГЕРБ мечтаеше за отмъщение и имаше цялата власт да го свърши, заради инсинуацията в Костинброд, помните тази манипулация ни струва много проценти на ГЕРБ Станишев и Мая Манолова занесоха сигнала на прокурорите. Помните ли за автобуси с двойни дъна, помните ли за какви лъжи се говореше. Тогава ГЕРБ искаше да отмъсти, но аз не дадох, казах им трябва ни такъв човек за омбудсман. И работихме прекрасно”, обясни още премиерът. 

„Тя идваше при мен и ми казваше „аз искам да съм си омбудсман, както ти искаше да си главен секретар“, моите приятели знаят, че моята любов е МВР и ако имаше как да съм си главен секретар. Тя каза „аз искам да съм си омбудсман и за това я подкрепях в закони във всичко, което иска сега реши да е кмет. ГЕРБ не бяха съгласни, а ГРЕРБ я направиха омбудсман“. Така че Фандъкова с право ми се сърди, за това че е идвала много по-малко при мен и много по-малко съм и помогнал по времето когато е била кмет“, коментира още Борисов. 

Повод за пресконференцията днес бе общото явяване на ГЕРБ и СДС в Монтана. Двете партии застават зад настоящия кмет Златко Живков, който ще се бори за шести мандат. Борисов и лидерът на СДС Румен Христов заявиха, че очакват победа на първи тур, както е било досега.

Все още текат преговори и за други общини в страната между двете формации – някъде ще се явят заедно, на други места с местни коалиции.