Независимият кандидат за кмет Мая Манолова ще получи подкрепа от малки десни партии от бившия Реформаторски блок, кадри от НДСВ и леви формации, като първата такава подкрепа ще бъде обявена още днес, според източници на TrafficNews. Едната партия е Движение „България на гражданите” (ДБГ), която бе основана от Меглена Кунева, а сега е председателствана от бившия депутат Димитър Делчев. ДБГ не успя да се договори за общо участие на европейските избори с трите партии от „Демократична България”, след което отношенията между тях се влошиха.

Друга партия от бившия Блок, която ще подкрепи бившия председател на парламента по време на правителството на Пламен Орешарски, е Българска нова демокрация (БНД). Заместник председателят на партията доц. Атанас Щерев е в инициативния комитет, издигащ Манолова. 74-годишният собственик на АГ клиника е бивш депутат от НДСВ. В комитета са и други бивши царски депутати – Минчо Спасов и Деница Димитрова. Подкрепата за Манолова няма да дойде номинално от царската партия, а от клуб „Милениум“. Клубът участва в европейски избори със самостоятелна листа от 17 души под 35 години, като бяха подкрепени от НДСВ и „Новото време“.

Очаква се партията, създадена от президента Георги Първанов – АБВ, също да подкрепи кандидатурата на Манолова до дни. От щаба и очакват и други партии и неправителствени организации да ударят рамо на бившата червена депутатка.

Вчера довчерашният омбудсман Манолова заяви, че ще приеме „подкрепа от всеки един столичанин, независимо от неговия партиен или непартиен интерес”, след като официално обяви кандидатурата си.

„Гражданите на София са преди всичко граждани. Промяната на модела, смяната на системата "формален кмет и кмет в сянка" изисква усилията и обединението на всички граждани, на всички столичани. Така че ще приема всяка подкрепа - няма как да я откажа. Няма как да се тръгне от подкрепата на различни партийни централи. Очаквам да ме подкрепят и леви, и десни, и център - всички, които искат да променим модела на управление на властта и в София”, каза Манолова. Тя заяви, че ще е равно отдалечена от партийните централи.

На въпрос как ще управлява София без общински светници, като всички решения за града се взимат от Столичния общински съвет, Манолова отговори, че ще разчита на съвеста на съветниците. 

Криско и Анелия искат Манолова за кмет, тя обеща да спаси София от акулитеЩе разруши тази стена на властта тухла по тухла, обеща досегашният омбудсман от покрива на НДК