Най-голямата изненада на мествия вот в Пиринско се случи в Банско, където изкаралият два мандата като кмет от ГЕРБ Георги Икономов загуби поста си още на първи тур. Соченият за един от приближените на разжалвания в партията Цветан Цветанов местен управник беше победен от  бившия полиций и директор на ДАНС-Благоевград Иван Кадев. До началото на годината той беше секретар на община Банско като част от екипа на Икономов, но беше освободен от длъжност след скандал с Икономов. Кадев е независим, подкрепен от БСП, "Воля" и други партии.

 При преброяване на 100% от гласовете, резултатите показват 52,43% за Кадев срещу 38,85% за Икономов.

"Радваме се на победата и знаем колко труд и усилия ни предстоят, за да върнем нормалността в отношенията на властта с хората. Заедно ще го постигнем", каза след обявяването на официалните резултати новоизбраният кмет.

ГЕРБ продължава да управлява в Петрич, където с рекордно висок резултат Димитър Бръчков застава начело. За него са гласували над 70% от гласоподавателите в общината, където рекордна бе и избирателната активност. 

Над 60% от имащите право на глас са подкрепили кандидата на ГЕРБ Красимир Герчев в Разлог, който продължава убедително към поредния си мандат.

Николай Георгиев от БСП е старият нов кмет на община Кресна, той спечели изборите на първи тур, с 60,15 % от гласовете на жителите на общината. Втори е Милчо Караджов от ГЕРБ с 28,73%.

Традиционно Гоце Делчев продължава да е бастион на столетницата. Там Владимир Москов продължава да ръководи общината за 7-ми пореден мандат, като събира 72,90% от вота на съгражданите си. Борислав Пръков от ГЕРБ заема второ място с 18,83%.

88,87 % от жителите на община Белица са подкрепили досегашния кмет Радослав Ревански от ДПС.

Убедителна е победата и на Арбен Мименов от ДПС в Сатовча с 88,53%. Емил Илиев от Обединени земеделци е новият стар кмет на община Струмяни.

Изключително оспорвана е битката за Сандански, където кандидатът на ГЕРБ Кирил Котев (36,85%) води пред кандидата на ВМРО-БНД Атанас Стоянов (30,59%).