Как са се променили електоралните нагласи на избирателите за участие в предстоящите на 25 октомври 2015 г. избори за кмет и общински съветници в община Пловдив.

Сравнителни данни септември-октомври 2015 г.

 

Характеристики

Период на провеждане: 11-18 октомври 2015 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: За пълнолетното население на община Пловдив

Обем на извадката: 726 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод на интервюиране: Телефонно интервю

 

Демографски профил на анкетираните

 

Възраст

 

18-40 г.

32,0

41-60 г.

34,8

над 60 г.

33,2

Пол

 

мъж

49,3

жена

50,7

 

Изследването е по поръчка на Национална телевизия „България 24“.

 

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ

 

В сравнение с данните от месец септември през октомври се наблюдава леко повишение в нагласите на пловдивчани да гласуват на местните избори на 25 октомври 2015 г.

На въпроса дали ще гласуват 46% отговарят „Да, със сигурност“, което е с близо процент повече от дали заявка, че със сигурност ще гласуват през септември.

„По-скоро да“ отговарят 13,1% от анкетираните, докато през септември са били 12%.

Отговор „По-скоро не“ дават 16,3% от запитаните през октомври. Такъв отговор през септември са посочили 18%.

20,2% заявяват, че твърдо няма да гласуват. В сравнение със септември намаляват с над процент – тогава заявилите, че твърдо няма да гласуват са били 22,9%.

4,4% не дават отговор на въпроса.

 

КМЕТ НА ОБЩИНА

 

Графиката показва изменението в подкрепата за кандидатите за кмет на Пловдив. На въпрос за кой кандидат за кмет ще гласуват 27% от анкетираните, заявяват, че ще гласуват за Славчо Атанасов. В сравнение със септември подкрепата за него се е увеличила с близо четири процента.

За кандидата на ГЕРБ Иван Тотев биха гласували 25,2% - с 3% повече от отчетеното през септември, когато подкрепата за него е била 22,2%.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ също бележи ръст с близо два процента.  Зявилите, че ще я подкрепят на изборите за кмет са 8,2% от анкетираните. През септември това са били 6,4%.

В сравнение със септември се наблюдава размяна на местата на 4-ия и 5-ия кандидат. Ако миналия месец Георги Гергов от БСП би получил 5,2%, то сега за него биха гласували 4,9%. За Здравко Димитров биха гласували 4%, докато през септември заявка да го подкрепят са направили 5,9%.

Почти без промяна е електоралната подкрепа за кандидата на Атака Павел Шопов – 2,1%, както и за Георги Илчев – кандидат на АБВ – 1,6%.

С над два процента повече пловдивчани биха избрали друг кандидат. Такъв отговор дават 8,6%, докато през септември те са били 6,2%.

Рязко е спаднал процентът на нерешлите за кой кандидат за кмет да гласуват. През септември 27,6% не са били решили, докато през октомври това са 18,4 на сто.

 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

Графика 3 показва как са се променили за един месец нагласите на жителите на община Пловдив коя листа с кандидати за общински съветници да подкрепят.

За листата на партия ГЕРБ биха гласували 30,1%, за тази „ПФ-Коалиция за Славчо Атанасов“ – 20%, за БСП – 10%. Листата на „Съюз за Пловдив“ биха подкрепили 7,5%, а тази на „Здравко Димитров – да решаваме заедно“ – 4%. Кандидатите за общински съветници от ДПС биха получили 3%, от Атака – 2,6%, от АБВ – 1,9%. „Кауза Пловдив“ получава подкрепата на 1,2%. 7,5% пък заявяват, че ще гласуват за друга листа, а 12,4% не са решили още коя кандидатска листа за съветници в пловдивския общински съвет да подкрепят.

 

БАЛОТАЖ

Данните от графика 2, където е дадена подкрепата за кандидатите за кмет на общината, сочат, че в Пловдив ще има балотаж между първия по електорален резултат -  кандидата от ПФ Славчо Атанасов, и втория – Иван Тотев от ГЕРБ.

Третият по резултат кандидат Дани Каназирева е невероятно да стигне до балотаж, тъй като първите двама имат подкрепата на над три пъти повече избиратели. Разликата между Каназирева и втория Иван Тотев е 17% и вероятнастта да бъде стопена в оставащите дни до края на предизборната кампания е почти нулев.

Очертава се пловдивчани да станат свидетели на балотаж, който се е разиграл на предните избори за кмет през 2011. Тогава участници във втория тур на кметските избори бяха отново Атанасов и Тотев и спечели кандидатът на ГЕРБ с минимална разлика.

Данните обаче сочат, че този балотаж би имал друг краен резултат на изборите, които ще се проведат на 25 октомври 2015 г.

При явяване на втори тур на изборите за кмет на община Пловдив Славчо Атанасов би получил подкрепата на 38%, а Иван Тотев – на 31,32%. 30,8% от анкетираните пък заявяват, че няма да гласуват на балотажа.