Мина Андреева е новият главен говорител на Европейската комисия, след като заемалият досега поста Маргаритис Схинас беше номиниран от правителството на Гърция за еврокомисар в комисията на Урсула фон дер Лайен. Самата българка съобщи новината на пресконференция днес.

Андреева досега беше заместник на Схинас и ще заема длъжността до 31 октомри, когато е краят на мандата на Европейската комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер.

Българката остана единствен заместник главен говорител, след като другият заместник Александер Винтерщейн напусна Комисията, за да говори от името на правителството на Австрия.

Мина Андреева постъпва в Европейската комисия при първия български еврокомисар Меглена Кунева, след което работи с Вивиан Рединг – комисар от Люксембург във втората комисия на Жозе-Мануел Барозу. От 2014 г. тя е заместник-главен говорител на Комисията „Юнкер”.

Мина Андреева е дъщеря на Александър Андреев – ръководителя на българската редакция на Дойче веле. Тя е родена в София през 1983 г. , но живее в Германия от детска възраст. Завършила е европеистика и европейско право.

Тя е първата българка, която заема такава висока позиция в Европейската комисия.