Багерите на строителнен предприемач унищожиха поредна градинка в пловдивския район "Тракия". За това сигнализираха читатели на TrafficNews.bg 

В същото време тракийци излязоха на пореден протест срещу презастрояването на квартала. Разгневените хора се събраха пред детска градина „Червената шапчица“ и отново поискаха да бъде спряно заливането с бетон на последните свободни площи.

Въпреки обещанията на строителния предприемач, кметовете на Пловдив и район „Тракия“ за спиране на строежа, дейностите продължават, а вчера багери унищожиха и поредната зелена площ, предаде PlovdivTime.bg

„Първоначално на мястото зад блок 172 по проект трябваше да се направи детска градина. Впоследствие беше предвидено да има зелена площ.  Сега изневиделица тръгнаха да строят седеметажен блок с три входа“, възмущава се Николай Йорданов.

Недоволството им е породено от хищническото усвояване на терени от страна на строителния предприемач Георги Чалъмов. През 2006 г. собственикът на СД "Гербера-99" печели конкурс, обявен от община Пловдив, за право на строеж върху общински имот с площ 31 640 кв.м в ж.р. „Тракия“. Парцелът се намира на бул. "Освобождение" между първото и второто колело след Мебелна къща.

На мястото на треволяците за осем години се издигна плътна „китайска стена“ от 12-етажни блокове. Строителството върви с пълна пара и докато инвеститорът вероятно се радва на добра печалба, то обитателите на блоковете в съседство от няколко години са принудени да гълтат прах и пушек или да газят в кал до колене  в зависимост от сезона. 

„Строителят не изпълнява първоначалните проекти. Направи високо строителство. Вече страшно много хора са наблъскани в апартаментите, а колите няма къде да се спират. Заринати сме с бетон“, казва Надя Богойска. 

Собствениците на новите апартаменти в комплекс „Гербера“ са видимо разочаровани - проектите на сградите се променят, етажите набъбват от пет на 10 и накрая на 12. С благословията на общината блоковете на Чалъмов никнат като гъби след дъжд и изяждат малкото свободно пространство. Обещанието за 30 процента зелени площи се изпарява безследно.


Багеристът избяга от протестиращите


Разрушената зелена площ ще стане зимна градина на кафе-бара на Чалъмов 

Гражданският бунт избухва след като в непосредствена близост до блок 172 върху предвиденото за детска градина място е планиран да се извиси поредният огромен блок. На протеста миналата събота се появи и предприемачът Чалъмов. „Трябваше да се построи частна детска градина, но през 2007 г. общината направи пет пъти по-голямо детско заведение и обезсмисли моето начинание.  

Пуснахме предложение да се направи нещо друго - два жилищни блока, но казаха, че няма да правим, тогава няма да правим“, заяви собственикът на „Гербера“.  Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров също се опита да успокои протестиращите: „На това място ще има това, което те желаят – зелена площ или многоетажен паркинг. Хората нямат основа за притеснения“.

„Заявих категорично, че на мястото, определено за детска градина, няма да бъде разрешено жилищно строителство. Предназначението на площта ще се смени на зелена площ“, отсече и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Жителите на „Тракия“ обаче не хващат вяра нито на предприемача, нито на кметовете на района и града. „Това са празни думи, нищо не е спряно – строителните дейности продължават“, категоричен е Николай Йорданов. „Техните обещания засега не са подкрепени с нищо“, допълни го Богойска.

Сериозното разминаване между думи и дела на кметската администрация очевидно се е превърнало в хроничен проблем на комуникацията с гражданите. 

Жителите на квартала са притеснени от обстоятелството, че строителят Чалъмов е обявил пред журналистите, че няма да строи, но след изключването на тв камерите е уверил присъстващите, че ще си изгради жилищните блокове, в които инвестира 7 млн. лв. Вчера Чалъмов е започнал да разрушава още една градинка до блоковете, за да я превърне в зимна градина на своя кафе-бар „Surrender“.

„Внесли сме множество жалби срещу своеволията на предприемача, но нямаме никакъв отговор от общинската администрация, а междувременно безобразията продължават“, оплакаха се пред PlovdivTime.bg протестиращите. Те ще продължат с демонстрациите и подписките, докато местната власт не предприеме реални действия и проблемът не бъде разрешен окончателно.