Пакетът от антикризисни мерки и предлаганите промени за увеличението на пенсиите не са съгласувани със социалните партньори. Работодатели и синдикати се възмутиха срещу това по време на тристранката във вторник. Мерките и предложенията за промени в пенсиите не са консултирани с нас, Надзорния съвет на Националния осигурителен институт също не е запознат с разчетите, каза Ася Гонева от КНСБ.

Всяка грешка в пенсионната система има огромна цена. Не бива да се казва нищо предварително, защото виждате какво недоволство имаше през януари от хиляди пенсионери, като част от тях бяха възмутени и от липсата на 25 стотинки, предупреди Григор Димитров от БСК. И призова преди да се говори по темата да се направят много добре сметките и социалните партньори да се обединят. В противен случай е ще е авантюризъм с тежки последствия, каза още той.

Министерството на финансите не е казало една дума по темата, кажем ли едно число - то остава завинаги, обясни вицепремиерът Асен Василев, предаде "24 часа". Той обясни, че експерти от министерството на финансите и от НОИ са подготвили няколко варианта с пълни разчети, а до петък е нямало какво и да се съобщи. Причината е, че всяка партия е имала своите предложения, които били 10 страници. Влязохме в големи приключения, но в петък започнахме да оформяме някакъв пакет, който е смислен. До вчера успявах да удържам от коментари нашата група да не прави глупости, но после се отвори вратата. Съгласен съм с вас, че всякакво говорене от правителството е огромна грешка, каза още пред социалните партньори Асен Василев.

Всичко, което се изговаря в общественото пространство остава като наследство. Не говорим, че ще правим реформа, а че ще се опитаме да въведем някаква справедливост. Във всичките ми изказвания обяснявам, че това са варианти. Тази вечер коалиционен съвет отново ще прегледа предложенията за пакет от мерки и се очаква да се вземат окончателни решения. В понеделник от "Продължаваме промяната" представи част от своя пакет от 14 мерки за 2 млрд. лв. Както бе анонсирано от политици от управляващата коалиция, минималната пенсия ще се вдигне от 370 на 450 лв., таванът ще стане 3400 лв.

Като втора стъпка от 1 октомври се обмисля и преизчисляване на пенсиите, така че да се намали ножицата между стари и новоотпуснати. Това ще стане през осигурителния доход за миналата година. За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение - от сегашните 450 лв. на дете приспадането ще се увеличи на 600 лв. Съответно за две деца на родителите ще се приспадат 1200 лв. от облагаемия доход за годината.

Идеята е това да може да се ползва на тримесечие. Предвижда се държавата да поеме поскъпването на газа не само за бизнеса, а и за битовите потребители. Сред мерките влиза и вече анонсираното финансово компенсиране на крайните потребители на горива, като лимитът е до 50 л на месец. За точната сума обаче все още се обмислят различни варианти. ДДС на парното за потребителите на топлофикация да бъде намалено от 20% на 9% от 1 юли, е друго от предложенията на ПП. В помощ на бизнеса прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен на 100 хил. лв. и така ще стане един от най-високите в ЕС.