Референдум трябва да реши съдбата на паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. Това смята кандидатът за кмет на София на „Демократична България” архитект Борислав Игнатов. Той е председател на Камарата на архитектите в България и стана известен с идеите си за паметника. Едната беше вместо войници на върха на композицията да бъде поставен гербът на България, а втората - около паметника да бъде изграден „саркофаг” от пръст, който да бъде озеленен. 

На среща с журналисти днес Игнатов нарече тези две идеи „архитектурна сатира” и обясни, че са провокация за да се обърне внимание на темата.  Според него паметникът е направен от много добри творци, но самите те в своите писма, казват, че е направен под натиск. Този паметник е фалшив, той е паметник на сервилността, каза Игнатов. Според него паметникът доминира мисленето на хората в София и цяла България.

Игнатов увери, че ако стане кмет първо ще провери документите за собственост на паметника, след което ще бъде проведен референдум и архитектурен конкурс за бъдещето на монумента. Неговото лично мнение е, че паметникът трябва да бъде разрушен и да бъде възстановена растителността в градината.

Игнатов смята, че колите нямат място в историческия център на София.  „Автомобилът в града е като тъщата, трябва да имате добри отношения с нея, но ако я слушате за всичко и тя е единствената жена в живота ви, имате проблем“, коментира метафорично Игнатов, цитирайки свой колега.

Световната практика показва, че централните части на градовете са пешеходни и в зоната около жълтите павета не бива да има автомобилен трафик, каза още Игнатов.

Трябва да се направи и ревизия на Центъра за градска мобилност и преразглеждане на маршрутите на градския транспорт, бе друг акцент в изказването му.

За застрояването на междублоковите пространства Игнатов смята, че "трайното истинско решение е Столичната община да откупи тези имоти, да ги отчужди на приемлива цена и да ги превърне в зелени площи, както е предвидено.“  

Такъв ремонт заслужава народно възстание, каза Игнатов за ремонта на улица "Граф Игнатиев", където често има инциденти с "перките" разделящи пешеходци и трамвай. Вчера мъж на 62 г., изкърти част от гранитните ограничители и ги хвърли върху релсите, след като жена му бе приета в болница след, като се спъна и контузи. 

Архитектът припомни, че освен "кървавите инциденти" при дългия ремонт на улицата фалираха десетки търговци, тъй като пешеходната улица бе затворена. 

Мъж откърти "перките" на "Графа", хвърли ги върху трамвайните релси, арестуваха гоПозната на вандала се спънала в ограничителите и той се ядосал