Българският евродепутат Андрей Ковачев бе избран сред 10-те заместник-председатели на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в новоизбрания Европейски парламент. Ковачев беше втори в листата на ГЕРБ след Мария Габриел, която се отказа, за да остане еврокомисар.

ЕНП е първата група, която си излъчи ръководство, почти месец преди първото заседание на новия парламент, насрочено за 2 юли. Сред заместник-председателите има още депутати от Румъния, Хърватия, Испания, Франция, Ирландия, Гърция, Холандия, Полша и Португалия. Само представителите на унгарската “Фидес” на премиера Виктор Орбан са били лишени от право да се кандидатират за ръководни постове, тъй като членството на партията в ЕНП е замразено. Те обаче остават членове на парламентарната група.

Групата преизбра единодушно германеца Манфред Вебер за свой председател. Вебер е и кандат за председател на Европейската комисия. Той обаче отказа днес да коментира, кой ще го замести в парламента, ако получи поста.

"Усещам силна подкрепа в ЕНП за кандидатурата ми за председател на Европейската комисия. ЕНП е единна зад мен", заяви Вебер. Той добави, че поне 8 държави, които се управляват от партии, членуващи в ЕНП, стоят твърдо зад желанието му да наследи Жан-Клод Юнкер на поста. Премиерът Борисов декларира подкрепа за кандидата на ЕНП на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 май.

Вебер съобщи още, че разговорите между европейските партии за топ назначенията продължават, като преговарящите от тяхно име 6-ма премиери разговарят редовно в търсене на компромис.

Манфред Вебер изрази надежда, че този път няма да се стигне до конфликт между парламента и Съвета за кандидата за шеф на Еврокомисията, като за такъв бъде посочен човек, който е представил програмата си за управление преди изборите като водещ кандидат, намеквайки, че кандидатката на либералите Маргрете Вестагер е заявила желание да оглави Еврокомисията едва след изборите.

"Никой не иска да рискува конфликт между Европейския парламент и Съвета. Надявам се, че Съветът ще се съобрази с концепцията на водещите кандидати", каза Вебер.

Продължават и техническите преговори за съставяне на парламентарно мнозинство, пише dnes.bg. Вебер обаче призова вече да започнат и същинските разговори, като потвърди, че "ЕНП искаме компромис, готови сме на компромис". Като потенциални съюзници той назова социалистите и Зелените, но не посочи либералите, които ще са третата по численост група в Европейския парламент. ЕНП смята, че новата коалиция трябва да бъде съставена сред проевропейските сили като антиевропейските и евроскептични партии не влизат в нея.