Близо четири месеца преди местните избори рулетката с имената на кандидат-кметовете се завъртя. Местният вот вероятно ще е през октомври, но в началото на лятото партийните централи вече се оглеждат за своите кандидати. Битката за София засега изглежда неясна.

ГЕРБ още не са стартирали номинационната си кампания. Макар че на 7 юли им предстои Национално събрание – най-висшия партиен форум, там имена на кандидат-градоначалници няма да се коментират. Партията ще направи пълен цикъл от отчети по места, на които ще се даде оценка за работата на сегашната местна власт на партията. Ще има и номинации на местно ниво.

След като цялата информация постъпи в партийната централа в НДК и бъде обобщена, последната дума ще имат Изпълнителната комисия и председателят Бойко Борисов. Премиерът обикаля страната и сам обясни, че това са своеобразни стрес тестове за кметовете.

"Не е важно аз да съм доволен. Минавам да чуя дали хората са доволни. Сега им правим стрес тест", заяви Борисов преди дни.

Той вече анонсира, че не всички сегашни градоначалници от партията могат да се надяват на нова номинация. Големият въпрос и при ГЕРБ остава: Ще се кандидатира ли Йорданка Фандъкова да нов мандат?

Тя спечели изборите през 2009, когато пое стола за две години от Борисов, след това през 2011 и последния вот през 2015 година.

БСП се оглежда за гражданска кандидатура за София. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов лансира тезата за столичен Румен Радев – човек извън БСП, който може да привлече широка подкрепа, още през зимата, а сега настойчиво я повтаря.

Тогава той посочи като вариант новоизбрания евродепутат Елена Йончева, сега обаче тя е в ново амплоа. Около тази идея логично веднага изплува името на омбудсмана Мая Манолова. Още при номинациите за кандидат-президент през 2016 година, столичните социалисти упорито настояваха да се помисли и за Манолова като вариант.

Столичните социалисти обаче признават, че очакват сред имената да изплуват и видни партийтици като Георги Свиленски, Жельо Бойчев, Костадин Паскалев също бил сериозно желан за столичен кмет.

Традиционната десница се радва на подкрепа в столицата, а несъществуващият вече Реформаторски блок успя да спечели кметските места в Шумен и Плевен.

По всичко личи, че "Обединените патриоти" ще се явят отделно на местните избори, но по места са възможни и коалиции.