300 членове на СДС от региона ще напуснат синята партия и ще се присъединят към формацията на Цветан Цветанов - "Републиканци за България". Част от ръководствата на СДС за Пловдив и областта обявиха, че ще се влеят в новата политическа формация. Новината бе съобщена от Георги Пилев – член на Националния изпълнителен съвет на Съюза на демократичните сили от Южен-Централен район, на  пресконференция в БТА днес. На нея присъстваха Николай Хаджийски – председател на СДС в Пловдив, председателя на Градския съвет на сините, инж. Екатерина Асенова- член на Областния съвет на СДС и инж. Добри Вълчев зам.-председател на Обл.С на СДС.

Пилев заяви, че зад решението застават представители на 15 общини от структурите на Съюза в областта и шест района от Пловдив град. Представителите на градското и областно ръководство обвиниха Националното за решението си да се отцепят. 

Те излязоха и с декларация, в която обясняват мотивите за изненадващата рокада: 

През последната една година Градската организация на СДС, в унисон с принципите на СДС, винаги е отстоявала демократична и принципна позиция, никога не ни е представлявало трудност да защитаваме принципите на демокрацията. Ние сме силно обезпокоени от нещата, които се случват през последната една година, след избора на нова ръководство.

На първо място, това е абдикирането от политическия живот и тоталната липса на партиен живот. Над 1 година не е свикван висшия орган на партията между конференциите – Националния съвет, които трябва да формира политиката на партията.

Органът, които следи за изпълнение на устава на партията, също не е свикван над две години, въпреки, че има подадени жалби. Всичко това ни навява на мисълта, че решенията в СДС започват да се взимат авторитарно и е нарушен демократичния принцип в партията.

От контактите на представителите на структурите по места с електората и обществеността, която е седяла зад СДС в града и областта, се наблюдава едно силно обезверяване и хората тълкуват тази политика, която води националното ръководство, като отказ от идеите, заради които бе създаден Съюза на демократичните сили.

Направихме детайлен анализ на ситуацията в града и областта за СДС и стигнахме до решение, че посредством СДС, за съжаление, вече не можем да получим политическа представителност на общността, която стои зад общинските и градската структура в областта. В тази връзка, взехме решение, че единствения вариант да защитим политическите виждания на нашата общност е да потърсим политическото си бъдеще в друг политически субект. От всички политически субекти, които са формирани в момента в публичното пространство, най-близък до нас като политически субект – идейно и геополитически ориентиран – това е проектът на г-н Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Това е проект, който е център-дясно, със силно изразен евроатлантизъм и смятаме, че може да консолидира евроатлантическата общност в България.“

Георги Пилев не отговори на въпроса на Под тепето кой кого е потърсил, за да се стигне до вливане в проекта на Цветанов. Накрая той обяви, че утре ще имат среща с Цветанов, който идва в Пловдив и после ще излязат с подробности пред медиите.