ГЕРБ срещу другите. Така изглеждат днешните балотажи в 22 от 24-те столични района, след като само Банкя и Кремиковци успяха да си изберат кмет още на първи тур. В родния град на Бойко Борисов за нов мандат се пребори неговият съпартиец Рангел Марков, а в района на бившия металургичен гигант - независимата досегашна зам.-кметица Лилия Донкова, която обаче е подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО. 

Управляващата партия има реални шансове да запише пълен успех на днешния вот с оглед резултатите от първия тур, защото повечето от нейните 22 кандидати водят пред опонентите си. При това повечето от тях и в момента са кметове и се борят за нов мандат.

 В 10 от балотажите срещу кандидатите на ГЕРБ се изправят номинирани от Демократична България, в други десет битката е между хората на ГЕРБ и кандидати издигнати или подкрепени от БСП. В Панчарево до втория рунд стигнаха независим кандидат и досегашният кмет от управляващата партия. Кандидат на ДБГ пък излиза срещу човек от ГЕРБ в  Нови Искър.

В двубоите срещу ГЕРБ Демократична България разчита най-много на Трайчо Трайков 

От кандидатите на "Демократична България" единствено Трайчо Трайков отива на балотаж като победител от първия тур. Бившият икономически министър от втория кабинет на Борисов и бивш общински съветник от Реформаторския блок се бори за кметското място в район Средец, където поведе с 38,19 на сто. Срещу него се изправя Любомир Ковачев (ГЕРБ/СДС), събрал 29.31%.

В район Лозенец на първия тур най-много гласове събра досегашният кмет от ГЕРБ Любомир Дреков (31.14%). Съвсем близо до него като резултат е Константин Павлов - Комитата от Демократична България (28,84%). 50-годишният инженер по радио и телевизия и доктор по социология от 1997 г. се занимава с онлайн медии. Той е един от създателите на електронната поща abv.bg и сайта "Терминал 3". Сред приоритетите му са използването на минералните извори в района и разкриване на цялата информация за големи проекти, например небостъргачи, които могат да застрашат качеството на живот.

В Триадица за районен кмет срещу кандидата на ГЕРБ Николай Терзиев (31,35%) ще се яви 34-годишният адвокат Димитър Божилов от ДБ (25,98%). Той участва активно във почти всички възможни инициативни комитети за отстояване на местни каузи.  

Балотажът за Красно село е между досегашния кмет Христо Апостолов (ГЕРБ), събрал 33,87% и Росина Станиславова (Демократична България) с 21.27% от първи тур.

В район Слатина за кметското място се борят настоящият кмет Наталия Стоянова (ГЕРБ), която събра на първи тур 33,63 на сто и предприемачът Георги Илиев (Демократична България) с 22.50%.

Срещу досегашния кмет на район Витоша Теодор Петков (ГЕРБ и СДС), събрал 42.10% на първи тур, се изправя предприемачът Христо Вълчанов (Демократична България), който получи 17.68%.

В Овча купел кандидат на ДБ е Ангел Стефанов(22,23%) - доктор по политология и преподавател в НБУ. Той беше омбудсман на Столичната община до 2014 г. На балотажа срещу него е досегашният кмет от ГЕРБ Христина Семерджиева (29.85%).

Балотажът за район Студентски е между дългогодишния кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ), повел с 34,05 на сто на първи тур, и Петко Горанов (ДБ), събрал 23.03%.

В Оборище изборът е между Петър Митев (ГЕРБ/СДС), повел с 30,72 на сто миналата неделя и Николай Александров (ДБ), събрал 27.59%.

Васил Кънев (ДБ) и Савина Савова (ГЕРБ) са на балотаж в район Възраждане, като Савова води с 38.41% срещу 19.04% за Кънев на първи тур.

Лекар с три деца е единственият червен кандидат, който води срещу кандидата на ГЕРБ 

В други 8 столични района до балотаж срещу кандидатите на ГЕРБ стигнаха номинирани от БСП хора, а в други два независими кандидати, но подкрепени от социалистическата партия. Навсякъде претендентите на управляващата партия имат аванс от първи тур, а единственото изключени е район Изгрев. Там лекарят от Спешна помощ и баща на три деца д-р Делян Георгиев (26,54%), макар и с по-малко от 100 гласа, но води срещу досегашния кмет от ГЕРБ Цветомир Жеков (26,03%).

В район Искър на втория тур за кметското място ще се борят настоящият кмет Ивайло Цеков от ГЕРБ(34,49%) и кандидатът на левицата и бивши общински съветник Борис Цветков (27.43%).

В район Сердика Тодор Кръстев от ГЕРБ спечели 38.46% първи тур и отива на балотаж срещу Янко Янков от БСП, който е получил доверието на 18.04% от гласувалите

В Подуяне изборът е между досегашният кмет от ГЕРБ Ева Митова (39.58%) и Веселин Жечев от БСП (16.87%).

В Люлин сблъсъкът е между Милко Младенов (36,54 %) от ГЕРБ и Мая Александрова от БСП с 23.29%.

В Илинден на балотаж са Иван Божилов (ГЕРБ) с 38,08 на сто и Георги Томов (БСП) с 22.84% от вота миналата неделя.

В Надежда битката е между Димитър Димов от ГЕРБ (40,17 %), който беше кмет и до момента, и Стоян Цветков от БСП (19.76%).

Във Връбница срещу настоящия кмет Младен Младенов от ГЕРБ (37,92%) излиза Владимир Петров от БСП с 21.37% подкрепа.

В Младост и Красна поляна срещу кандидатите на ГЕРБ се изправят независими кандидати, но подкрепени от БСП. В размирния Младост, където не спират протестите срещу презастрояването, балотажът е между Мария Илиева (ГЕРБ) с 28,50%, която загуби предишния вот от осъдената за корупция Десислава Иванчева, и досегашният главен архитект на района Стефан Стефанов (17,40%).

В Красна поляна след първия тур води досегашният кмет Иван Чакъров (38.43%), който се изправя на балотажа срещу независимия, но подкрепен от БСП, Георги Миланов (18.64%).

Човек на ДБГ и един независим също стигнаха до втори тур

В Панчарево може да се каже, че бивш и настоящ кадър на ГЕРБ влизат в челен сблъсък. Срещу кандидата на управляващите и досегашен кмет Димитър Сичанов (29,07 на сто) се изправя напусналият партията Николай Гюров, който в последните 12 години беше кмет на село Бистрица, който води след първия тур с 34.58% подкрепа.

В Нови Искър балотажът е между досегашния кмет от ГЕРБ Даниела Райчева (49,76%), която за малко не беше избрана от раз, и Владимир Владимиров, издигнат от ДБГ, който има едва 15.11% миналата неделя.