Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у нас средно до около 30 лева в неделя. В същото време сигналите за нарушения до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година. Това показват данните на разследващите за изборния ден.

По работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят повреждане на чуждо имущество.

Разследват се основно посегателства върху помещения, ползвани от политически партии.

За сравнение при предишните избори за Европейски парламент през 2014 година образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

Само два часа след старта на изборния ден вече имаше арестуван за купуване на гласове.   Перничанин бе прибран от полицията за купуване на гласове в село Мещица. Новината съобщи сайтът zaPernik.com. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство.

По непотвърдена информация задържаният е животновъд и е зет в селото. В Мещица хора били свикнали да гласуват по списък с плащане. Полицията и прокуратурата отказаха по-подробна информация по случая.

"Колеги" на задържания животновъд от Кюстендил пък прибирали до 20 лв. за ромски глас. Един от ромските тартори в областта масово агитирал да се гласува от страна на ромите, и то конкретно за едно лице с преференция.

"Парите ги даваха по обяд на центъра. До вечерта може да стигнат и 30 лв. Въпреки това обаче нашите хора вече не искат да гласуват. Не ги блазнят и почерпките. Искат по-добър живот и работа", коментира пред "Монитор" жител на ромския квартал, пожелал анонимност.

Не по-различно беше положението и в миньорския град Бобов дол. Още преди 3 дни на голяма част от миньорите били преведени допълнителни 50 лв. с уговорката също да гласуват за определен кандидат за евродепутат.

"Началниците на смяната обикаляха и ни казваха за кого да гласуваме. Бяхме взели аванс миналата седмица и сега в петък имахме превод от нови 50 лв. Без да кажат за какво са, но на нас ни е ясно. Авансът мина, за заплата е рано", коментира работещ в мините в Бобов дол.