Със зрелищно кучешко шоу Община Пловдив и служителите от Зооветеринарен комплекс празнуват Международния ден за защита на животните – 4-ти октомври.

В двора на общинския приют за безстопанствени кучета е организиран интересен спортен кучешки празник.

„Днес е денят за защита на животните. Тази година се организира нов вид спорт за първи път в България“, обяви директорът на приюта Георги Божев.

По същество породисти и непородисти кучета се съревноваваха в преодоляването на различни препятствия, напътствани от своите стопани. В приключението се включиха 8 кучета. Сред тях е и Норд. Той е любимецът на Маргатирата и за първи път пробва участие без предварителна подготовка. Кучето е осиновено от приют. Норд не постигна завидни резултати, но забавлението бе гарантирано.

Освен служителите на Зооветеринарен комплекс в тържественото отбелязване на деня за защита на животните ще се включат и доброволци към приюта за безстопанствени кучета, Киноложко дружество – Пловдив, Киноложки клуб „Бордър коли“, ученици, неправителствени организации и много приятели на животните.

В неделния ден, посветен на празника, вратите на приюта ще бъдат отворени за всеки, който желае да посети обекта, да се запознае с дейността на комплекса, да разгледа настанените в него животни или да одомашни безстопанствено куче. Посетителите могат също да разгледат галерията от винили, които показват снимки запечатали щастливи моменти от новия живот на одомашнени от приюта кучета, както и много мили моменти от работата на служители и доброволци към приюта.

По случай празника, дарителски жест към животните в приюта ще направи „Роял Канин България“, които ще зарадват настанените в приюта кучета с над 400 кг. висококачествена храна. А всеки одомашнил куче от приюта в периода от 4-ти до 10-ти октомври включително, ще получи комплимент от служителите на Зооветеринарен комплекс – аксесоар или играчка за новия домашен любимец.

Международният ден за защита на животните започва да се отбелязва през далечната 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия, като е припомнено, че хората са отговорни както за планетата, на която живеят, така и за всяко живо същество.