Пороен дъжд и рязък спад на температурите бяха отбелязани този следобед в града под тепетата. В някои части на Пловдив само за минути улиците се превърнаха в реки. Подобна е ситуацията не само в областта, но и в цяла Южна България, където за днес и утре важи предупреждението за опасни метеорологични явления.

Бури, поройни дъждове и градушки вече нанесоха сериозни щети в Гърция. Още от сутринта метеорологичната обстановка в южната ни съседка рязко се влоши. Промяната на времето се усети най-вече по островите, които са изключително уязвими от бурните ветрове.

Както TrafficNews.bg вече писа лошото време изгони туристите от гръцките курорти и предизвика хаос във фериботния транспорт. 

Според метеоролозите климатичната обстановка, както в Гърция, така и у нас е по-типична за зимата, отколкото за лятото. В Пловдив се очакват обилни валежи от дъжд в късния следобед и привечер като на места се очакват количества от порядъка на 50-60 литра на квадратен метър.

Оранжев код за опасни явления е обявен за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково. Такава ще бъде картината до четвъртък, когато се очаква валежите да спрат и метеорологичната обстановка в страната да се нормализира. До тогава средиземноморският циклон, който се настанява над Балканския полуостров ще бъде причина за лошото време. Въпреки аномалиите климатолозите не очакват валежи от сняг, с изключение на най-високите планински върхове.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са изготвени и изпратени писма до областните управители. В тях има указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти.

В областните дирекции е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, ако се наложи. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на пожарната за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт.
От МВР съветват за безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си.