Клубът на Съюза на българските парашутисти бе официално открит в Пловдив. Събитието бе организирано от ​Националното ръководство на Съюза на българските парашутисти. На официалното откриване присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев, митрополит Николай, ген. майор Явор Матеев и други изтъкнати пловдивчани и радетели на парашутизма. 

Ген. майор Явор Матеев и Зико прерязаха лентата на новия клуб.

"Време беше вие да имате свой дом, в който да се виждате. Винаги съм казвал, че това е една моя мечта да скоча с парашут, но не се сбъдна. Желая Ви здраве", каза градоначалникът.

Пловдивският митрополит Николай освети клуба, намиращ се на ул. "Братя Бъкстон" 61.

"Чест е за нас да осветим тази сграда. Да се устремиш към небесата е нещо свещено. Парашутистът да се издигне в небесата и само на божиите криле осъществява своя подвиг. Това е нещо велико и се прекланяме пред него. Бог да пази България!", изрече митрополит Николай.

Членове на Съюза на българските парашутисти, както, и ветерани парашутисти, бяха наградени със специални плакети. След връчването на отличията, ген. Златан Стойков връчи мемориалния знак на Съюза на офицерите и сержантите от резерва на Клуба на българските парашутисти.

 „От 2009 година е създаден Съюзът на българските парашутисти. Много време се събирахме в помещения под наем , но после попълнихме необходимите документи, използвайки много разговори с общинската администрация и лично с кмета Здравко Димитров, получихме по съответния закон едно помещение, което беше в лошо състояние , но с доброволен труд, собствени средства и сили в рамките на една година го възстановихме.

Подменихме много неща и го направихме средище за събиране на нашите членове, които са от порядъка на около 200 човека. Имаме още 200 души , които са ни симпатизанти. Ще се стараем тук да запознаваме младежи с военно-патриотичното образование , да ги запознаваме с историята на парашутизма. Основно нашата организация с нестопанска цел, помага на наши бивши колеги, които са в тежко положение. Всяка година честваме мероприятие, а вече си имаме и дом, в който да го провеждаме.

Нямаме една стотинка държавна или общинска парична помощ , която да сме ползвали, защото парашутистите са горди хора и всеки отдели от собствените си средства, за да открием клуба”, заяви Любомир Апостолов, член на националното ръководство на Съюза на българските парашутисти.

Гост на събитието бе и Асен Стефанов, който е парашутист и директор на Пловдивския общински инспекторат.

 „Интересното в днешния ден е това, че с г-н Апостолов се срещаме пак след 40 години. Имаме снимка от моята клетва, която е на 7-ми ноември 1981 година на централния площад в Пловдив и по това време господин Апостолов беше човекът , който държеше знамето на полка, под което аз се заклех и сега се виждаме след 40 години отново. Служих тогава в парашутния полк две години, през втората година ме изпратиха да служа във Враца и преди да се уволня ме произведоха в първо офицерско звание като младши лейтенант и така ми тръгна живота”,
каза той.