Обвинения в расизъм се разиграха на днешната сесия между зам.-кмет и общински съветник. Причината стана допълнение към предложението за  промяна към наредбата местни данъци и такси от зам.-кметът Стефан Стоянов. Той предложи да се дават на направителствени организации помещения на неизползваме подблокови детски градини и училища срещу 1 лев на ден. Идеята е НПО-та да изграждат дневни центрове за бежанци от Украйна, които да се интегрират в обществото. Въпросните сдружения трябва да предоставят услугите си безплатно.

Самото предложение обаче не съдържаше думата Украйна, ,а всички лица, търсещи закрила в България.

Зам.-председателят на ОбС от ВМРО Димчо Петров поиска да има корекция на предложението.

„Искам само да направим едно уточнение – тук става въпрос за всички бежанци, а помним, че имахме наплив на такива, които искаха да нахлуят в нашата страна Към тях не бяхме толкова широкоскроени, а и сега не сме. За това предлагам в предложението да се уточни, че става въпрос за бежанци от Европейския съюз”, каза Петров. След като избухна смях в залата, относно фактът, че Украйна не е в ЕС, Петров каза,че се е объркал и е имал предвид „от Европа”.

Стефан Стоянов заяви, че не приема това уточнение.

„Ако искате да правите расистки предложения си ги правете самостоятелно, аз няма да участвам в тях. Бежанците са еднакви по целия свят, а и законът е категоричен за това”, каза зам.-кметът.  Към изказването се присъедини и съветникът Добромира Костова.

Петров отговори, че няма нищо расистко в изказването му, а казал истината. Предложението бе прието в оригиналния му вид.