Областният управител Йордан Иванов върна част от решенията на общинския съвет за определянето на размера за таксите на територията на община Пловдив. Според Иванов таксите за разполагане на маси за открито за сервиране и ползване на тържища е приета без предоставен финансов и икономически анализ, като същото важи и за такси за изкарване на удостоверения за таксиметрова дейност. Когато проектът за наредбата е бил качен на 21 февруари, от община Пловдив не са приобщили съответните анализи към предложението, за да могат пловдивчани да се запознаят с мотивите. По време на гласуването в местния парламент, самите съветници също не са били запознати с въпросните анализи, а в последствие Областна управа ги получава заедно с решението за вдигането на таксите.

Според Иванов самият факт, че те не са били представени на обществеността, противоречи на закона и решението е било взето незаконосъобразно. От друга страна се повдигат и много въпроси относно така наречените анализи за вдигането на цените на услугите.

Според закона всяка една такса на териториите на общините трябва да бъде обоснована финансово, тъй като стойността й не може да надвишава разходите на администрацията за предоставянето й. За вдигането на тротоарното право е даден един лист, с който се оправдава промяната й, като в него е записано, че за предоставянето на услугата са били ангажирани 2586 общински служители, а общите разходи за нея са в размер 72 милиона лева. В това число влизат заплати за персонала, външни услуги, разходи за горива, телефони и пр.

Иванов изрази недоумение защо е даден такъв огромен обем от общински служители и толкова голяма сума за разходи за въпросната услуга при положение, че тя няма как обективно да има връзка с даването на маси за открито сервиране на заведенията. По аналогичен начин стоят нещата и с такси за удостоверение на таксиметрова дейност. Двете решения ще бъдат върнати за ново обсъждане в местния парламент, като градската администрация трябва да наложи корекциите, за да бъдат те законосъобразни. Ако местният парламент не се съобрази с ветото на областния управител, то втория може да атакува решението в Административния съд.

Областният управител каза, че при проверката на другите такси, които бяха вдигнати с това решение на общинския съвет, не са открити нарушения, като подчерта, че той ще се води от принципа на законност във всяко едно от решенията, които взима.