След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда на Йоан Матев, съобщи NOVA. Миналият март магистратите го обявиха за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София.

Мотивът е, че „няма преки доказателства да е извършител”. Двама от общо петимата членове на съдебния състав обаче подписаха присъдата с особено мнение и смятат, че подсъдимият е виновен.

Софийският градски съд посочва в мотивите си, че „липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

Йоан Матев бе оправдан за убийството в Борисовата градинаПромениха мярката му за неотклонение

Според мнозинството от 5-членния съдебен състав, т.е. трима души, основният свидетел срещу Йоан – брат му Марсел, в началото е дал показания срещу него и е разказал подробно как е извършено убийството, а накрая ги е завел и до оръжието, без „да е предварително предупреден, че не е длъжен да свидетелства”. Затова и всичко казано от него не се взема под внимание. Думите на Марсел обаче са основната причина другите двама от съдебния състав да подпишат присъдата с особено мнение.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и се очаква скоро да започне на втора инстанция – апелативния съд.