Общинският съвет във Варна прие решението за апортирането на акциите на Община Варна в “Международен панаир Пловдив” АД в “Пълдин туринвест” АД.

Местният парламент в морската столица прие решението с 28 гласа „за”, 15 „против” и 5 „въздържали си”.

По този начин бе дадена зелена светлина да се вдигне капитала на “Пълдин туринвест” АД с 16 314 400 броя безналични акции  с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД.

Решението се взе въпреки, че  служебният министър на икономиката Даниела Везиева  поиска от кмета на Варна Иван Портних да върне акциите на държавата, тъй като такова решение е взето през 2017 година от Общинския съвет.  Според икономическия министър апортът на акциите е скрита приватизация.

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че през октомври Портних е поискал  16 млн. лв. за акциите от Пловдивския панаир. Той обаче бил против общината да даде тази сума. 

Припомняме, че в текста на заявлението си с обем 180 страници, Георги Гергов информира съдружниците си от община Варна, че “през последната година и половина поради разпространението на коронавирус COVID-19 дружеството е провело едно- единствено изложение – “Хемус 2020”, с оглед наложените ограничения и мерки както за провеждане на масови мероприятия, така и за посещения на лица от чужбина, каквито са много от изложителите. Всички мероприятия от календара на “Международен панаир Пловдив” АД за 2020 г. след обявяване на извънредното положение са отменени, като не се очаква провеждането им и през тази година.

Дейността на панаира е затруднена и от нарастващия дял на интернет услугите, глобализацията и намаляване на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб, което е трайна тенденция през последните години”, пише в заявлението. 

Министър Везиева предупреди с писмо кмета на Варна да върне на държавата акциите на ПанаираОт Министерството на икономиката подкрепят становището на кмета на Пловдив Здравко Димитров

Кметът на Варна иска 16 милиона за акциите на Панаира, Зико е противЩе изчакаме становището на Министерството на икономиката, заяви кметът на Пловдив