Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е  изпратила писмо до кмета на Варна Иван Портних, в което настоява да изпълни решението на Общинския съвет от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив". 

Писмото е по повод искането на Портних акциите да бъдат апортирани в компанията "Пълдин туринвест" на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Искането ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет във Варна. Това е втори опит за гласуване на решение за апортиране на акциите в рамките на месец и половина. Първият бе направен на 27 октомври, но след намеса от страна на Министерството на икономиката, точката бе оттеглена от дневния ред на сесията.

"Министерство на икономиката поддържа позицията си, изразена в писмо от 26.10.2021 г., относно вземането на решение за разпореждане с притежаваните от Община Варна акции в "Международен панаир Пловдив" АД се казва в днешното писмо на Везиева до Иван Портних. Същевременно подкрепяме изпратеното до Министерство на икономиката становището на кмета на Община Пловдив по въпроса."

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че през октомври т.г. Портних е поискал  16 млн. лв. за акциите от Пловдивския панаир. Той обаче бил против общината да даде тази сума. 

Междувременно днес, в рамките на парламентарния блиц контрол, депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев зададе въпрос към премиера Стефан Янев по повод предстоящата утре сесия на варненския Общински съвет. "Какво може да направи Министерският съвет, за да си върнем панаира?", попита Мирчев.

"Изпратили сме до двете общини - Варна и Пловдив, писмо, че това  не бива да се случи, отговори премиерът Янев. Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти", каза още той.